שינויים בביקוש – מה הציבור רוצה לראות ולקנות?
אומנם הערכת יצירות אומנות מתבססת במידה רבה על מאפיינים פנימיים כמו שם האמן והאיכות האומנותית של העבודה עצמה – אבל זה ממש לא כל הסיפור. גורם חיצוני משמעותי שיכול לזעזע את מחיר השוק הוא שינויים בטעמי הקהל ובביקוש לסוגי אמנות מסוימים.
מחפש שמאי רכב?
אברהם פורטי
מקום לא ידוע
חגי פייסחוב
מקום לא ידוע
רחלי קסלסי
מקום לא ידוע
יעקב פרץ
הוד השרון והסביבה
אהרון רבינוביץ
פתח תקווה והסביבה
שלמה כהן
אשדוד, אשקלון והסביבה
לאורך ההיסטוריה, ניתן לראות איך העדפות הקהל, מגמות חולפות ואופנות משתנות יצרו עליות וירידות דרמטיות בערך של יצירות וז'אנרים שלמים. סגנונות אמנות שנחשבו מובילים ומבוקשים בתקופה אחת, הפכו למיושנים וחסרי עניין בתקופה אחרת.
למשל, בשנות ה-90 של המאה ה-20 הייתה אופנה של "אמנות מינימליסטית", עם מעט צבע, אובייקטים בסיסיים וחללים נקיים. אמנים כמו דונלד ג'אד או סול לה-ויט, שהתאימו לרוח התקופה, זכו להערכה עצומה והיצירות שלהם נמכרו במחירי שיא.
אך כעבור עשור בלבד, חל מפנה ועלתה "אופנת המקסימליזם" עם צבעוניות עזה, אמנות רב תחומית וקישוטיות יתר. פתאום, יצירות מינימליסטיות נדחקו לשוליים וערכן צנח משמעותית, בעוד אלו שהציגו רב-גוניות וראוותנות "גרפו את הקופה".
שמאי רכב מומלצים
אברהם פורטי
מקום לא ידוע
חגי פייסחוב
מקום לא ידוע
רחלי קסלסי
מקום לא ידוע
יעקב פרץ
הוד השרון והסביבה
אהרון רבינוביץ
פתח תקווה והסביבה
שלמה כהן
אשדוד, אשקלון והסביבה
לכן, מעריכי אמנות מקצועיים חייבים להיות עם יד על הדופק ולזהות מגמות חדשות שמתעוררות כל הזמן בשוק. הם צריכים להבין לא רק מה נדרש עכשיו לפי "רוח התקופה", אלא גם לחזות לאן העניין של הקהל עשוי לנוע בעתיד.
כמובן, יש להיזהר מלהסתמך רק על "אופנות בת חלוף" – יצירת אמנות איכותית צריכה לעמוד במבחן הזמן ולא לשקף טרנד חד פעמי חולף. אבל אי אפשר להתעלם לגמרי מתנודות הביקוש – הן משפיעות משמעותית על אופן הערכת יצירות אומנות בכל זמן נתון.
תנודתיות המחירים – איך מכירות יוקרה קובעות את הסטנדרט
עוד אלמנט חשוב שמשפיע רבות על הערכת יצירות אומנות הוא המחירים המתקבלים במכירות פומביות יוקרתיות. תוצאות של מכירות כאלו, בייחוד במכירות הערב של בתי המכירות המפורסמים, הן מעין "מדד" לשוק האמנות ולאופן בו הוא מתמחר יצירות בנקודת זמן מסוימת.
הערכה של יצירת אומנות ספציפית בד"כ לא תעשה בחלל ריק – תמיד תתבצע השוואה למכירות קודמות של אותו אמן או של סגנון דומה. ככל שהמחירים "האחרונים והטובים ביותר" במכירות כאלו יהיו גבוהים יותר, כך זה "יסחוף" כלפי מעלה את ההערכה העדכנית.
למשל, אם ציור נוף של אמן ישראלי עכשווי מפורסם נמכר באחרונה במכירת סותביס תמורת 200,000$, זה מציב רף חדש עבור הערכה של נופים דומים של אותו אמן. יצירות בסדר גודל ואיכות דומה ימוקמו כעת במחיר שוק גבוה בהתאם.
מובן שאין המדובר במדע מדויק – יש תנודות והפתעות גם במכירות האמנות הגדולות. לפעמים יצירה בודדת עשויה להימכר במחיר גבוה מאוד או נמוך מאוד בהשוואה לציפיות, בשל נסיבות ייחודיות (תחרות בין שני אספנים למשל).
אבל בסופו של דבר, מחירי השוק בבתי המכירות הגדולים נחשבים אינדיקציה מהימנה לערך היצירות והאמנים – והערכת יצירות אומנות מושפעת מהם רבות. מעריכים מנוסים ילמדו את ההיסטוריה של המכירות ויבינו לפרש את המספרים ואת ההשלכות שלהם.
השפעת כלכלת המאקרו – איך מצב השווקים מקרין על שוק האמנות
לבסוף, אי אפשר להתעלם גם מההשפעה של מצב המשק ושווקי ההון על הערכת יצירות אומנות. בתקופות שגשוג כלכלי, כשבורסות נסחרות ברמות שיא ויש יותר כסף פנוי בידי משקיעים פרטיים ומוסדיים, גם הביקוש לרכישת אמנות עולה משמעותית.
הגיון הדברים הוא שאמנות נתפסת כ"נכס אלטרנטיבי", כלומר השקעה שמאפשרת לגוון את תיק ההחזקות ולהישען על מוצר ייחודי שאינו מושפע מתנודות מניות או אגרות חוב. כשיש יותר עודפי הון, חלק גדול מהם מופנה לרכישת אמנות אייקונית ויוקרתית.
התוצאה – בתקופות של גאות, מחירי האמנות מאמירים לשיאים חדשים וזה משפיע על הערכת השווי. גם אם יצירה ספציפית לא נמכרה באחרונה, העובדה שהסביבה העסקית "חמה" תשפיע על האומדנים. כל התחום נסחף קדימה על גלי האופטימיות.
מנגד, בזמני משבר ומיתון, שוק האמנות נוטה להתכווץ. פחות כסף זורם לתחום, משקיעים נהיים סלקטיביים יותר ומעדיפים נכסים סולידיים, וגם אספנים פרטיים שמים את התחביב בצד. זה בהכרח משפיע לרעה על הערכת יצירות אומנות, שכן הביקוש יורד והולך.
חשוב לציין שעוצמת ההשפעה של כלכלת המאקרו על שוק האמנות היא לא אחידה. ככל שמדובר באמנים מפורסמים יותר ויצירות נדירות יותר, כך ההשפעה של המיתון תהיה מתונה. אבל עבור שכבת הביניים והתחתית של השוק, תנודות המשק מכתיבות במידה רבה את רמות המחירים.
על מעריכי אמנות לשים לב למצב הכלכלה הרחבה בעת מתן הערכת שווי. עליהם להבין את "מזג האוויר" הנוכחי בשוק ההון, ולגזור ממנו מסקנות לגבי הנכונות והיכולת של קונים פוטנציאליים לשלם עבור אמנות. זה מרכיב חשוב בגיבוש הערכה מציאותית ומעודכנת.
לסיכום, השפעת השוק על הערכת יצירות אומנות היא עצומה ורב-מימדית. החל משינויים בטעמי הקהל ובביקושים לז'אנרים מסוימים, עבור בהשפעת מכירות יוקרה על תמחור השוק, וכלה בזיקה ההדוקה למצב הכלכלה הכללית – כולם גורמים שצריך לקחת בחשבון.
מי שרוצה להעריך נכונה עבודות אמנות חייב להרים מבט מעבר ליצירה הבודדת ולראות את התמונה השלמה. רק מי שמסוגל לעקוב אחר מגמות העל ולפרש את ההשלכות שלהן על השוק, יידע לספק הערכת שווי מהימנה שתעמוד במבחן המציאות.
ב- תוכלו למצוא את צוות המומחים המובילים להערכת יצירות אומנות, עם ניסיון רב בניתוח מגמות שוק והתאמת חוות הדעת להקשר הרחב. פנו אלינו עוד היום וקבלו שירות אמין ומקצועי לכל סוגיה הקשורה בשווי יצירות האמנות שלכם.