מניעה שמרנית – טכניקות לשימור מיטבי של היצירות
עבור אספנים ומחזיקי אומנות, אחת הסוגיות הקריטיות ביותר היא השמירה על הערך של היצירות לאורך זמן. לצד ההערכה הכספית והסנטימנטלית, יש אחריות כבדה לשמר את הנכסים האמנותיים במצב האופטימלי, כדי שיוכלו להמשיך ולהתקיים גם בעתיד.
מחפש שמאי אמנות?
יוסי אזולאי
דירוג משוכלל: 0
שלמה לוגסי
דירוג משוכלל: 0
רפאל גרינשטיין
דירוג משוכלל: 0
רונן ספיר
דירוג משוכלל: 0
פליקס דוראל
דירוג משוכלל: 0
פיטר ברקוביץ
דירוג משוכלל: 0
בגזרת המניעה, קיימות כמה שיטות עיקריות להגנה על האומנות מפני נזקים ובלאי. המטרה היא ליצור סביבה מבוקרת ובטוחה ככל האפשר לאחסון ולהצגה של הפריטים.
ראשית, חשוב להקפיד על תנאי טמפרטורה ולחות מתאימים. עבור רוב היצירות, הטווח האידיאלי הוא סביב 20-22 מעלות צלזיוס, ולחות יחסית של כ-50%. תנודות חדות לחום, לקור או ללחות גבוהה עלולות להזיק לחומרים ולגרום לסדקים, התקלפויות או עיוותים.
שנית, יש לשים לב לתאורה ולהשפעות האור על היצירות. קרני UV ואינפרא-אדום עלולות לדהות צבעים ולפגוע באיכות לאורך זמן. מומלץ להשתמש בתאורת LED עם מסנני קרינה, ולא לחשוף את העבודות לאור שמש ישיר או ממושך מדי.
המומלצים לשנת 2024 בתחום שמאי אמנות
יוסי אזולאי
דירוג משוכלל: 0
שלמה לוגסי
דירוג משוכלל: 0
רפאל גרינשטיין
דירוג משוכלל: 0
רונן ספיר
דירוג משוכלל: 0
פליקס דוראל
דירוג משוכלל: 0
פיטר ברקוביץ
דירוג משוכלל: 0
עוד היבט חשוב הוא איכות האוויר והיעדר מזהמים. עשן, אבק, כימיקלים ומזיקים אורגניים יכולים להצטבר על פני השטח ולהאיץ תהליכי בלייה. יש להשתמש במערכות סינון וטיהור אוויר ייעודיות, ולנקות את החלל סביב האומנות באופן שגרתי.
לבסוף, צריך לתת את הדעת על שיטות הטיפול הפיזי ביצירות. כל העברה ומגע כרוכים בסיכון מסוים לשלמות העבודה. חיוני להכשיר את הצוות לנהלי הרמה, אריזה, שינוע ותליה בטוחים, ולהשתמש בחומרים ובמארזים שנועדו במיוחד למטרה זו.
אימוץ של הפרקטיקות הללו הוא בבחינת "תחזוקה מונעת" שיכולה למזער את הצורך בשיקום יקר ומסוכן בעתיד. זו דרך מצוינת להגן על ערך היצירות, הן מבחינה אומנותית והן מבחינה כלכלית.
טיפולי שימור ושיקום – מלאכת מחשבת שדורשת אומנות בפני עצמה
לצד אמצעי המנע, חלק בלתי נפרד מהשמירה על ערך האומנות הוא ביצוע של טיפולי שימור ושחזור מקצועיים בעת הצורך. גם עם הזהירות הרבה ביותר, שחיקה והידרדרות של חומרים הן בלתי נמנעות – ולפעמים גם מתרחשים אסונות פתאומיים.
מטרת טיפולי השימור היא להחזיר ליצירה ככל האפשר את המראה המקורי והאותנטי שלה, מבלי לפגום בחומרים או בהיבטים הייחודיים שמגדירים את ערכה. בתהליך זה נדרש ידע עצום הן בהיסטוריה של האומנות והן במדעי החומרים והכימיה.
השלב הראשון הוא תמיד אבחון מקיף ומפורט של הבעיות הספציפיות שיש ביצירה. האם מדובר בסדקים שטחיים או עמוקים? קילופים של צבע? קרעים בבד הקנבס? ספיגת רטיבות? התפוררות של אבן או עץ? לכל מצב נדרשת התייחסות שונה.
לאחר מכן, מתכנן השימור יערוך סדרה של בדיקות כימיות ופיזיקליות כדי להבין לעומק את החומרים המרכיבים את העבודה ואת תגובותיהם לחומרי הטיפול השונים. אין פתרונות קסם או תרופות פלא – כל התערבות מחייבת זהירות ועדינות יתרה.
עצם העובדה שמנקים ציור מלכלוך או משחזרים חלקים שהתפוררו ממנו יכולה להיתפס כ"פגיעה" מסוימת באותנטיות. לכן חייבים לשמור על איזון עדין ולהעדיף טיפולים הפיכים שלא משנים את האופי היסודי של היצירה.
החלק הכי מאתגר מגיע בטיפול בחסרים או "חורים" שנוצרו ביצירה עקב נזק או בלאי. האם ממלאים אותם בצבע או בחומר דומה? האם מנסים לחקות את המראה המקורי במדויק או שמותירים את התיקון נראה לעין? לכל גישה יש בעד ונגד.
בעבר הרחוק, היה נהוג לבצע שחזורים טוטאליים שהתיימרו להחזיר את היצירה ל"תקופת הזוהר" שלה, וחלקים שלמים נצבעו או הוחלפו מחדש. כיום, בעידן שבו האותנטיות נחשבת ערך עליון, הגישה הרווחת היא מינימליסטית יותר ומעדיפה התערבויות מתונות.
מכל מקום, ברור שיש צורך בשימור יצירות כדי למנוע את האובדן או הנזק החמור מדי שלהן. פעולות כאלו, כשהן מתבצעות על ידי מומחים עם הכשרה וניסיון, למעשה מגנות על הערך האמנותי וההיסטורי של העבודה ומאפשרות לה להמשיך להתקיים לדורות הבאים.
הערכה תקופתית של ערך – מעקב אחרי תנודות השוק
בנוסף לפן הפיזי והשימורי, חלק חשוב בהגנה על ערך האומנות הוא המעקב השוטף אחר ערכן הכלכלי של היצירות. שוק האמנות הוא דינמי ביותר, ונתון כל העת לעליות ומורדות שיכולות להשפיע באופן ניכר על ה"תג מחיר" של כל פריט.
כדי לקבל תמונה מהימנה של מחירי השוק העדכניים, ובהתאם – גם של שווי האוסף הפרטי, רצוי לערוך הערכה תקופתית של היצירות והאמנים הרלוונטיים. רוב האספנים הגדולים והמוסדות עושים זאת לכל הפחות אחת לשנה-שנתיים.
מומלץ שההערכה תתבצע על ידי מעריך אומנות חיצוני ובלתי תלוי שיש לו את הידע העדכני והניסיון המצטבר בשוק. הוא יוכל לבדוק את התפתחות המחירים בשנים האחרונות, לבחון מגמות עולות וגורמים שיכולים להשפיע על הביקוש לאמנים ספציפיים.
בין השאר, ייבדקו נתוני מכירות מחברות המכירות הפומביות הגדולות, עסקאות פרטיות משמעותיות (ככל שניתן לאתרן), הופעת יצירות דומות בתערוכות חשובות, דיווחים בעיתונות הרלוונטית ועוד.
בדיקה כזו תאפשר למעריך לזהות אם חל שינוי של ממש בשווי הכולל של האוסף ביחס לתקופות קודמות. אולי אמן מרכזי נהיה מבוקש במיוחד ועבודותיו עלו בחדות? או שמא סגנון מסוים יצא מהאופנה ומחירי היצירות ממנו צנחו?
קבלת הערכת שווי עדכנית קריטית לשמירה על המודעות לערך הכלכלי של האוסף. בעזרתה, אספנים ומוסדות יכולים להתאים את הכיסוי הביטוחי בהתאם, לקבל החלטות מושכלות לגבי קניה ומכירה של עבודות, ולתכנן נכון יותר את אסטרטגיית ההשקעה האמנותית שלהם.
בסופו של דבר, שמירה על ערך האומנות היא משימה מורכבת ורב-מימדית. היא דורשת השקעה מתמדת, הן בטיפוח הפיזי של היצירות והן במעקב צמוד אחר ההתרחשויות בזירה העסקית. אך מאמץ זה משתלם בהגנה על הנכס האומנותי והבטחת המשכיותו בעתיד.
אם גם לכם חשוב לשמור על ערכו של אוסף האומנות המשפחתי או הארגוני, צרו קשר עם מחלקת המומחים של . נשמח לעמוד לצידכם עם הערכות תקופתיות, ייעוץ לגבי טיפולי שימור נדרשים, ותובנות אסטרטגיות מהשורה הראשונה של עולם האספנות.