הטמעת תרבות של מודעות לסיכונים ושקיפות
אחד ההיבטים המשמעותיים ביותר של ביצוע סקרי סיכונים תקופתיים על ידי גורם מקצועי חיצוני הוא התרומה הסמויה לשינוי התרבות הארגונית והמודעות של העובדים לתחום ניהול הסיכונים. בלי ששמים לב, ביצוע סקר מקיף שבו סוקר מומחה עובר בכל יחידות החברה ומעלה שאלות מעמיקות, מוביל לשינוי תודעתי עמוק.
מחפש סוקר סיכונים?
אוריאל גביש
טרם התקבל דירוג
יוסי אזולאי
טרם התקבל דירוג
שלמה לוגסי
טרם התקבל דירוג
רפאל גרינשטיין
טרם התקבל דירוג
רונן ספיר
טרם התקבל דירוג
פליקס דוראל
טרם התקבל דירוג
פתאום, מנהלים ועובדים שלא תמיד העניקו לתחום הזה תשומת לב רבה, נחשפים לראשונה להשלכות הפוטנציאליות של סיכונים שונים על תפקודה השוטף של החברה. הם נדרשים לענות על שאלות, להמציא נתונים ולגבש עמדה בסוגיות מהותיות של ניהול סיכונים – מה שמחדד את החשיבה שלהם ומעלה את רף המעורבות.
בעקבות הסקר, עובדים רבים מתחילים להסתכל בצורה שונה על הפעילויות בהן הם עוסקים ביומיום ולזהות סיכונים שבעבר "עברו מתחת לרדאר". הידיעה שמעתה הנושא ייבדק ויטופל באופן עקבי, מעודדת אותם להציף חששות או "דגלים אדומים" בזמן אמת ולא לחשוש ממתן התראות מוקדמות.
גם הנכונות לשתף מידע, תהליכים ונתונים בצורה בלתי אמצעית עם הסוקר, מפחיתה בהדרגה את חששות הסודיות ומגדילה את השקיפות בתקשורת הפנים ארגונית. זה מסייע לשבור "סילוסים" ארגוניים ולייצר אמון רב יותר ושיתוף פעולה בין יחידות שונות.
המומלצים לשנת 2024 בתחום סוקר סיכונים
אוריאל גביש
טרם התקבל דירוג
יוסי אזולאי
טרם התקבל דירוג
שלמה לוגסי
טרם התקבל דירוג
רפאל גרינשטיין
טרם התקבל דירוג
רונן ספיר
טרם התקבל דירוג
פליקס דוראל
טרם התקבל דירוג
אפשר לומר שסקר סיכונים (סקר תכולות) אפקטיבי פועל כמעין "זרז תרבותי" שעוזר להטמיע את ערכי השקיפות, האחריות והערנות המתמדת לגבי סיכונים. הוא יוצר שפה משותפת וסטנדרטים ברורים, שתורמים ליכולת הכוללת של הארגון לזהות ולהתמודד עם איומים בצורה הרבה יותר גמישה.
איתור "נקודות עיוורון" ופערי ידע
היבט משמעותי נוסף של השפעת סקרים על ניהול סיכונים בארגונים הוא היכולת שלהם לחשוף "זוויות מתות" או "נקודות עיוורון" שנעלמו עד כה מעיני מקבלי ההחלטות. לעיתים קרובות, סוקר חיצוני שמגיע ללא הנחות מוקדמות ומסתכל על התמונה הכללית, יכול להצביע על סיכונים ופערים שדווקא בגלל הקרבה והשגרה – אף אחד בפנים לא ראה.
כאן יש לסקר שני יתרונות עיקריים:
א. הידע והניסיון המצטבר – סוקר סיכונים (סוקר תכולות) מנוסה, שראה מגוון רחב של ארגונים ותעשיות, ומכיר את הפרקטיקות המתקדמות בתחום, יוכל לזהות במהירות פערים או ליקויים שעלולים לסכן את העסק. הוא "ייבא" תובנות וידע מעשי רב-ערך מפרויקטים קודמים, שיסייעו לארגון לזהות במהרה היכן הוא חשוף או פגיע במיוחד.
ב. המבט האובייקטיבי – לסוקר חיצוני אין "משקפיים ארגוניים" או נאמנות מוקדמת למחלקה זו או אחרת. הוא יכול להרשות לעצמו להיות כנה וישיר לגמרי בממצאים שלו, בלי לחשוש מ"פוליטיקה פנימית" או מאינטרסים נוגדים. כך הוא יוכל לשים את האצבע על בעיות שורש או כשלים מערכתיים, שאנשי הפנים מתקשים לראות או להודות בקיומם.
מכיוון שניהול סיכונים אפקטיבי תלוי קריטית ביכולת של הארגון לזהות בזמן איומים וחולשות שמתפתחים מתחת לפני השטח, תפקידו של סוקר חיצוני בלתי תלוי בהקשר זה מקבל משנה חשיבות. הוא משמש כמעין "מגדלור" שזורק אור על הנקודות הבעייתיות שדורשות טיפול מידי.
בהקשר זה, חשוב שההנהלה והדירקטוריון יקדישו תשומת לב מיוחדת לחלקים ב"סקר הסיכונים" שמצביעים על פערי ידע משמעותיים או על סיכונים חדשים שלא היו מוכרים עד כה. אם הסוקר מזהה סיכון במקום בו אף אחד לא ציפה לו – זה אולי הסימן הטוב ביותר לכך שהוא עשה עבודה טובה ושההשקעה בו הייתה משתלמת.
בקרה ומדידה של אפקטיביות ניהול הסיכונים
תרומה מכרעת נוספת של סקר סיכונים (סקר תכולות) להעצמת יכולות ניהול הסיכונים בארגון היא הפיכת התחום למדיד, כמותי וברור יותר. בזכות ביצוע סקירות עיתיות וקבועות, ניתן ליצור בסיס השוואתי רציף שמאפשר לעקוב אחר השיפור (או ההידרדרות) באיכות ניהול הסיכונים לאורך זמן.
כאשר סוקר מנוסה מגיע לארגון באופן קבוע (נניח בתדירות שנתית), הוא מייצר סדרה של דו"חות מובנים המתארים את רמת הסיכון ואת הפערים בכל פרמטר רלוונטי. בכל סקר הוא יכול לבדוק מה ההתקדמות שנעשתה מול הממצאים הקודמים, אילו סיכונים טופלו ונוטרלו, ואילו עדיין דורשים טיפול.
המשכיות כזו יוצרת שקיפות, מחויבות ותחושת דחיפות לטיפול בבעיות שזוהו. היא מאפשרת לראות בבירור אם המשאבים מופנים למקומות הנכונים, ואם הצעדים שננקטו מניבים את השיפור הנדרש – או שמא נדרשת הסטה של הפעילות למוקדי סיכון אחרים.
בעזרת מדידה כזו קל יותר להציג את תחום ניהול הסיכונים בצורה בהירה יותר גם בפני מחזיקי העניין, כמו בעלי מניות, משקיעים או רגולטורים. הנהלה שיכולה להראות שיפור מתמשך בציוני הסיכון לאורך זמן מייצרת תדמית חיובית של אחראיות, רצינות ושליטה בנושא קריטי.
בדומה, סקרים תקופתיים מסודרים הם גם בסיס יציב יותר להשוואה מול מתחרים וחברות דומות בענף. כשיש בנמצא דירוג סיכונים אובייקטיבי ובר-השוואה, קל יותר לבנות מודלים כמותיים להערכת החשיפה באופן יחסי ל-benchmark המקובל, ולזהות פערים מול הסטנדרט.
לסיכום, סקרי סיכונים (סקרי תכולות) מהווים מרכיב חיוני ומשנה-מציאות במערך ניהול הסיכונים הכולל בארגון. מעבר לערך הפרקטי המידי של איתור איומים ספציפיים הדורשים טיפול, יש להם השפעה מכרעת גם על התרבות הארגונית והנכונות לדבר בפתיחות על נושאי סיכון.
הם מאפשרים לזהות בזמן "זוויות מתות" שדורשות התייחסות מיוחדת, ומספקים מתודה מובנית למדידה והערכה שוטפת של רמת הסיכון הכוללת. הם הכלי המושלם ליצירת תמונת מצב אמינה ועדכנית שעל בסיסה ניתן לקבל החלטות מושכלות ולתעדף משאבים.
לכן, כל ארגון שחותר למצוינות בתחום ניהול הסיכונים חייב לתת עדיפות עליונה לביצוע סקרים תקופתיים, ולראות בהם השקעה קריטית שתשתלם ביתר שאת בטווח הארוך.
ב- אנו גאים להציע את המומחים המקצועיים והמנוסים ביותר בתחום הערכת הסיכונים, עם וותק וניסיון עשיר בביצוע סקרים בארגונים מהמגזרים והתחומים המגוונים ביותר. אנו נשמח להתאים לכם פתרון בדיוק לצרכים שלכם ולתת לכם את כל הכלים כדי להוביל את הארגון שלכם לפסגה בניהול סיכונים אפקטיבי. צרו קשר עוד היום.